⚓Dalıcı alçaldıkça, kulak zarı üzerine etkileyen dış basınç (su basıncı) artarak kulak zarını içeri doğru iter. Eğer dalıcı östaki kanalı yoluyula iç ve orta kulağa hava göndermekte başarısız olursa, kulak sıkışması meydana gelir.
⚓Kulak sıkışmasının teşhisi ve önlemi kolaydır. Kulağınızda sığ bir havuzda yüzerken hissettiğiniz rahatsızlık hissi ile suyun altına dalarken hissettiğiniz rahatsızlık hissi aynıdır. Bu rahatsızlık verici his ya da acı, kulak zarı ve ona bağlı dokuların baskı altında olduğuna dair ilk belirtidir. Acı genel olarak kulak zarının zedelenmesinden önce, dokuların zarar gördüğünün bir belirtisi olarak hissedilir. Bu yüzden kulak eşitleme tekniğini uygulamak için asla acı hissini duymayı beklememelisiniz ve sık sık eşitleme yapmalısınız. Eşitleme yapmak için burun deliklerinizi elinizle sıkın ve kulaklarınız eşitleninceye kadar burnunuza hava verin.
⚓Yaralanma 0.1 bar kadar küçük bir basınç farkı ile sadece 1 metre derinlikte ortaya çıkabilir. 30 cm daha derinlik eklendiğinde, kulak zarının delinmesine neden olabilir. Kulak sıkışmasının en önemli sonucu, duyma kaybı, orta kulağa sıkışan soğuk su ile dalıcının başının dönmesi olacaktır.
⚓Kulak sıkışması genel olarak alçalma esnasında gerçekleşir. Eğer çıkış esnasında acı hissederseniz, hemen durun, çıkışınızı yavaşlatarak devam ettirin. Eğer kulaktaki ağrı, dalıştan sonra da devam ediyor ya da kulak kanalında kanlanma (Kulak zarının yırtılmasının teşhis bulguları) var ise, kulağınıza müdahale ettirmeden doktora gidin.