Dalgıçlar, ilk dalış derslerinden itibaren sualtı yaşamına zarar vermemeyi, dokunmamalarını veya taciz etmemelerini öğrenirler. Ancak bazıları sualtı dünyasına, bir hayvanat bahçesi gibi davranmayı seçer. Bu kapsamda bazı kuralları hatırlatmanın iyi olacağını düşündük.
1. Zeminden uzak durun: Zeminde bulunabilecek vatoz vb. gibi kırılgan canlılara zarar verebilirsiniz. Aynı zamanda paletinizle kaldırdığınız kum canlıları ve diğer dalıcıları rahatsız edebilir.
2. Sualtı canlılarını takip etmeyiniz. Bir canlı takip edildiğini düşünürse kaçar. Eğer bir ahtapot, kaplumbağa vb. canlı sizden korkarsa basitçe uzaklaşın ve sabit durmaya çalışın. Canlılar da meraklı olduğundan bir süre sonra saklandıkları yerden çıkacaklardır.
3. Herhangi bir canlıya dokunmayın, üzerine çıkmaya çalışmayın (kaplumbağa, balina, yunus vb.)
4. Ellerinizi kendinize saklayın. Savunma amaçlı kendini şişiren balon balığı, mürekkep salan ahtapot vb. canlılarda tekrarlanan savunma mekanizmaları, hayatlarının kısalmasına neden olur. Ayrıca dokunduğunuz herhangi bir canlı son derece zehirli olabilir ve hayatınızı kaybetmenize neden olabilir.
5. Mercanlardan uzak durun. Bazı mercan türleri yılda sadece 2 cm kadar büyür. Kazara bir palet vuruşunuz 50-100 yıllık bir büyümeyi yok edebilir.
6. Sualtından çöp haricinde hiç bir şey almayın. Ve hiçbir çöp bırakmayın.
7. Balıkları beslemeyiniz. Yavru bir balina günlük 20 kg. plankton yer, su tavşanı mercanlarla beslenir. Bu iki yiyecek nasıl insan için uygun değilse balıkları da insanların yedikleri ile beslemek doğru değildir.
8. Sualtı yaşamına önem veren dalış okulları ile dalışlarınızı gerçekleştirin. Sualtı yaşamını destekleyen projeleri takip edin ve katkı sağlayın.