Tüm dalgıçlar maskelerinin buğulanması problemi ile karşılaşmıştır. Bu sorun genellikle sadece can sıkar, ancak bazen eğlenceli ve güvenli bir dalış için oldukça büyük bir engel haline gelebilir. İster deneyimli bir dalgıç olun, ister sualtı ile yeni tanışmış biri olun, aşağıda vereceğimiz bilgilerin yardımcı olacağını ümit ediyoruz.
- Dalış öncesi bakım: Özellikle yeni alınan maskeler için beyazlatıcı özelliği olmayan bir diş macunu ile maskenizi temizleyin. Özellikle buğu önleyiciler olmasına rağmen bu iyi bir alternatif olacaktır. Temizlik işlemini yumuşak başlı bir diş fırçası ile yapabileceğiniz gibi parmaklarınızla da yapabilirsiniz. Ellerinizi kullanacaksanız, işlem öncesinde öncelikle ellerinizdeki yağların gitmesi için ellerinizi yıkayınız. Diş macununu maske lenslerinin tamamını kaplayacak şekilde sürünüz. Cama çok dokunmayacak şekilde durulamaya çalışın. Deneme amaçlı nefesinizle lensleri buğulandırmaya çalışınız ve sonuçlarını görünüz. Bu işlemi iki kez yapmanız daha iyi sonuç almanıza neden olacaktır. Bu yöntem uzun süreli maske buğusunu engellemek maksadıyla kullanılacak en iyi yöntemlerden biridir.
- Maske buğu önleyiciler: Diş macunu işlemi buğuyu önlemeye büyük ölçüde fayda sağlayacaktır. Ancak yine de dalıcılar dalışları esnasında bir kısım yöntemler kullanmaktadır. Bunlar;
- Buğu önleme jel/spreyleri : Piyasada bu maksatla kullanılabilecek birçok buğu önleyici bulunmaktadır. Lensleri kaplayacak şekilde sıkın ve daha sonra temiz su veya tuzlu su ile durulayın. Bunları, 25-50 TL arasında değişen fiyatlarla (Temmuz 2019) Decathlon, dalış mağazaları veya birçok internet mağazasından temin edebilirsiniz. Bu şişeler uzun süre ihtiyacınızı görecektir. Hatta tek bir kullanım ile birçok dalışı çıkarabileceksiniz.
- Bebek şampuanı: Bir sprey şişesi içerisine birkaç damla bebek şampuanı ve su koyun. Sonra buğu önleyici spreyler gibi kullanın.
- Tükürün: Dalış sporuna henüz başlamayanlara garip gelecektir ancak en etkili ve bedava yöntem maskenize tükürmektir. İşlem çok basit aslında. Tükürün, camın her yerine sürün ve durulayın.
- Alışkanlıklarınızı gözden geçirin: Yukarıda belirtilen işlemlere rağmen maskeniz halen buğulanıyorsa bir kısım alışkanlıklarınızı gözden geçirmenizde fayda var.
- Maskenizi içine dokunmayın, özellikle de buğu önleyici kullandıktan sonra. Maskenize dokunmanız yağlanmasına neden olur ve bu da buğu önleyicinin işe yaramamasına ve maskenizin kirlenmesine neden olur. Birçok dalıcı buğu önleyicileri elleri ile sürer, ancak eğer siz sonrasında buğu problemi yaşıyorsanız ellerinizi kullanmayın. Zaten buğu önleyiciler kolaylıkla maskenizin her yerine ulaşacağından bir de ellerinizle bu işlemi yapmanıza gerek kalmayacaktır.
- Maskenizin içine burnunuz vasıtasıyla hava vermeyin. Sadece ağzınızı kullanarak nefes alıp vermeye alışmak biraz zaman alabilir ancak burnunuzdan hava vermek maskenizin buğulanmasının en önemli nedenlerinden biridir.
- Maskenizin yüzünüze tam olarak oturduğundan emin olun. Eğer maskenize su girerse temizlemek için burnunuzdan hava vermeniz gerekecek ve bu da maskenizin içine girecek nemin yoğunlaşarak maskenizin buğulanmasına neden olacaktır.