Akıntı, özetle su hareketidir. Su; dalgalar, rüzgar, tuzluluk ve sıcaklık değişmeleri gibi etkilerden dolayı hareket eder. Çeşitli sualtı oluşumları akıntıların bazı bölgelerde daha kuvvetli olmasına neden olabilir (Örnek : Dar bir geçit, iki ada arasındaki boğaz vb.) Akıntılar bölgesel olabileceği gibi büyük okyanus akıntıları da (Gulf Stream) olabilir.
Akıntı dalış konforunuzu etkileyen bir etmen olmasının yanında çok zevkli ve güzel bir dalış yapmanıza da neden olabilir.
Akıntı yiyecek getirir bu sebeple denizdeki yaşam genellikle daha zengindir. Ayrıca Akıntı boyunca akıntıyla birlikte akmak dalışın en kolay yoludur. Uçma hissinin çok daha iyi hissedilmesini sağlar.
Konuya ilişkin ilk yayınımızda akıntı ile mücadele yolları yer almaktadır.
Tekneden akıntının nasıl tespit edilebileceği, akıntı dalışı yapmak isteyenlerin nasıl bir plan yapması gerektiği vb. konular ayrı yayınlarda yer alacaktır.
Akıntı ile mücadele yolları:
- Sakin olun, durumu değerlendirin.
- Herhangi bir sualtı oluşumuna yakın olun (Zemine, resife veya batığa). Bu akıntının orta suda sizi etkilediğinden daha az etkilenmenize neden olur.
- Akıntıyla mücadele etmeyin. Unutmayın, birkaç knot sürate sahip bir akıntı, iyi yüzseniz bile sizi yenecektir.
- Akıntı birkaç metre içinde bile değişiklik gösterebilir. Bu nedenle akıntı ile mücadele yerine, akıntıdan çıkmaya çalışın. Sağa sola, yukarı veya aşağıya birkaç metre bile gitmeniz akıntının şiddetinin azalmasına neden olabilir.
- Eğer başarısız olursanız uygun hızda yüzeye çıkın. Yada uygun çıkış noktası var ise dönün ve kalan dalışınızı akıntı ile birlikte yapın.
- Tekneden dalış yapıyorsanız emniyet beklemesini yaparken suüstü dalış şamandıranızı atın ve teknenin sizi tespit etmesine yardımcı olun.
- Sahilden dalış yaptıysanız yüzeye çıkmayı müteakip, sahildekilerin sizi tespit etmesi için sinyal verin (düdük vs.) BC’nizi şişirin ve sahile doğru yüzmeye başlayın. Yüzeyde muhtemelen daha az akıntı olacaktır. Sahile doğru yüzmeyi, akıntıya yan şekilde ve sürdürebileceğiniz bir süratte yapın.