Denizyıldızı derisi dikenli , omurgasız bir su canlısıdır. Dünya üzerinde, tropikal bölgelerden soğuk kutup deniz sularına kadar yaklaşık 1.500 kadar türü bulunur. Genellikle kırmızı ve turuncu olmalarının yanında mavi, kahverengi ve gri renkli olanları da mevcuttur. Hatta kol sayısı da 5’ten daha fazla olan, karanlıkta parlayan gibi pek çok farklı deniz yıldızı türü vardır.
1 ile 65 cm arasında değişen farklı boyda türleri vardır. Genelde boy ortalamaları 20-30 cm’dir. 5 kolu vardır ve ortadaki göbekte ağız kısmı yer alır.
Beyinleri bulunmamasına ragmen; çok karmaşık merkezi bir sinir sistemleri vardır. Özellikle sinir ağları ağız çevresi ve kollarda uzanır.Tüm sinir ağ ve uçları, ışığa ve dokunmaya duyarlıdır, algılayabilir. Kendini yenileme özellikleri vardır. Bir kol bile kalsalar kendini tamamlayabilir.
Hareket etmek için kollarını kaplayan su basınçlı damar sismini kullanır. Yemek yerken de aynı system devreye girer. Deniz yıldızının 2 midesi vardır. İlk mide sindirim için kullanır, ikinci mide ise dışarı genişler, avını yutar. Hem et hem bitki ile beslenebilirler. Deniz canlılarını veya deniz dibindeki bitkileri tüketirler. Özellikle istiridye, midye , salyangoz , yosun ve sünger besin kaynaklarıdır. Deniz yıldızlarını tüketen canlılar ise kendi türlerinin bazıları, yengeçler, martılar, bazı balıklar ve deniz samurlarıdır. Bu canlılardan korunmak için, kötü bir tat veren yapılar, bazı türlerinde sümüksü bir dış katman salgısı ya da bazılarında da keskin dikenler vardır. Böylelikle yaşama tutunmaya çalışırlar. En büyük düşmanları, diğer canlılarda olduğu gibi insanlardır. Süs eşyası olarak kullanma isteği nedeniyle ait oldukları ortamdan çıkarılmaktadır.
Yazan Mine Demirci