Corona virüs’ün çeşitli ortamlarda yaşama süresine ve yayılımına ilişkin çalışmalar halen devam etmektedir. Bununla birlikte henüz virüsün su ile bulaştığına ilişkin herhangi bir tespitte bulunulmamıştır. Yapılan çalışmalar, su içerisinde virüsün sizi enfekte etmeye yetecek yoğunlukta olmamasından dolayı denizde veya havuzda enfekte olma riskinin az olduğunu göstermektedir. Ancak bu sadece su içerisinde bulunduğunuz durum ile ilgilidir. Suyun dışında bulunduğunuz her an risk devam etmektedir. Diğer taraftan DAN(diversalertnetwork.org) internet sitesinde yer alan konuya ilişkin makalede ise, önceki dönemlerde yaşanan ve Corona virüsü ile benzerlik gösteren SARS virüsünün su yüzeyinde uzun süre kalabildiği örneği verilmiş ve riskin olabileceği ifade edilmiştir. Ancak klorlu havuzlarda virüsün aktivasyonunu yitirdiği de aynı makalede yer almıştır.
Dalışta kullanılan malzemelerin birçoğu virüsün yapısı nedeniyle birçok riski de beraberinde bulundurmaktadır. Müteakip dönemde risk tamamen geçmeden dalışlara başlanması durumunda; özellikle dalış merkezlerinden kiralık olarak temin edeceğiniz malzemelerin temizliği büyük önem arz etmekte. Dalış merkezlerinde malzemelerin dezenfeksiyon işlemlerinin düzenli olarak her kullanım sonrası yapılması gerekiyor. Eğer kendinizde ait olmayan ekipman kullanacak iseniz, dezenfeksiyon işlemi yapılmış olsa dahi, regülatörün mapsını, şnorkelinizi, BC inflatörünü ve maskenizin içini kolonya veya uygun nitelikteki ıslak mendiller ile bir kez daha silmenizde fayda var.
Dalış Tüpleri: Tüp dolumu esnasında kullanılan filtrelerin 0.5 mikron boyutundaki virüsü engellemeyeceği bilinmekle beraber; teorik çalışmalar tüp dolumu esnasında enfekte olmuş kişinin hava alma kısmına öksürse bile, tüp içerindeki basıncın yarattığı ısı nedeniyle virüslerin yaşayamayacağını ortaya koymuştur. Ancak yapılan çalışma tüp içerisindeki hava ile ilgilidir. Tüplerin dokunduğunuz alanlarından virüsün bulaşma riski devam etmektedir.
Peki ekipman temizliğinde ne tür maddeler kullanılabilir?
Çamaşır Suyu: Yapılan çalışmalar Yüzde 1 seyreltilmiş %5 sodyum hipoklorit içeren çamaşır suyunun içerisinde 5 dakika kalan malzemelerdeki virüslerin etkisiz hale geldiği tespit edilmiştir. Bu kapsamda bir kova içerisine atılacak bir çay bardağı çamaşır suyu ile bu işlem gerçekleştirilebilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus suyun soğuk olmasıdır. Sıcak su çamaşır suyunun etkinliğini azaltmaktadır.
Su ve Sabun: En etkin virüs ile mücadele yöntemlerinin başında gelmektedir. Ancak dalış ekipmanlarınızı sabunlu suya batırmanız yeterli olmayacaktır. Özellikle bir fırça yardımıyla iyice temizlenmesi gerekmektedir. Ayrıca regülatörlerin diyaframları ve iç yüzeyleri temizlenemeyeceğinden bu kısımların dezenfektan maddeler içerisine batırılması gerekmektedir. Ağız Bakım Suları gibi maddelerin virus üzerinde bir etkisi yoktur.
Kuaterner Amonyum Bileşenleri (Dezenfektanlar) : Profesyonel dalış malzemesi temizlik maddeleri içerisinde bulunan bu bileşenler virüslere karşı oldukça etkilidir. Malzemelerin ortalama 10 Dakika kadar bu dezenfektanlar içerisinde bulundurulması gerekmektedir.