Derinliklere daldıkça sadece nefesimizin sesini duyarız. Sudan gelen sessizlik bir süre sonra zihinlerimizin de sessizleşmesine neden olur. Kafanızda geçen konuşmalar suyun sessizliği ile birlikte azalır ve bulunduğunuz ortama konsantre olmaya başlarsınız. Birçok dalıcı sualtında daha mutlu olduğunu düşünür. Su altının terapi yapıcı özelliği olduğunu söyler.
Belki de bu huzur ve mutluluğun sebebi, suyun, düşünme ve konuşma şeklimizi değiştirmesidir.
Basınç altında düşünme ve tepki hızımız azalır. Düşünceleri oluşturan beyin içerisindeki iletişimin yavaşlaması, düşüncelerin de azalmasına hatta susmasına neden olur. Ayrıca bu yavaşlama nedeniyle sualtında bazı becerileri yapmak suüstünde olduğundan daha zor gelir.
Psikolojik araştırmalar, düşüncelerin üçte ikisinin olumsuz şeylerden oluştuğunu ortaya koymuştur. Düşüncelerimizde genellikle kendimizi eleştirir ve bize yardımcı olmayacak senaryoları aklımıza getiririz.
Günlük hayatımızda düşüncelerimizi ise, kelimeler şekillendirir. Konuşmalarımız düşüncelerimizi oluşturan en büyük etkenlerden biridir. Sualtına girdiğinizde kelimeler azalır ve bilinçaltınızda yer alan günlük düşüncelerden uzaklaşmaya başlarsınız. Bu düşüncelerden uzaklaşma da sizi özgür yapar ve rahatlarsınız.
Dalışın yukarıda belirtilen etkilerinin yanında harcadığınız fiziksel efor ile formda kalmanıza, sualtında gördüğünüz farklı dünyanın ve renklerin düşüncelerinize etkisi, dalış esnasında tanışılan yeni insanlar nedeniyle sosyalleşmeniz gibi faydaları da terapi etkisini artırmaktadır.
Kısaca sessiz dünya sizi de sessizleştir ve olumsuz anılar ile gelecek kaygılarından kurtarır. Diğer faydaları ile birlikte size gerçek huzuru ve mutluluğu getirir.