Sualtı-dalış bıçakları çoğu dalgıçların tarafından gerekli olmayan bir dalış malzesi olarak görülsede ihtiyacınız olmadığı anda alternatifi bulunmayan bir dalış ekipmanıdır. Sualtında bulunan ağ parçaları vb. şeyler bizler için büyük riskler oluştururlar. Böyle zor durumlarda kesici bir alete ihtiyaç duyabiliriz.
Öncelikle dalış bıçağı paslanmaz çelikten veya titanyumdan imal edilmiş olmalı ve ısıl işlem ile sertleştirilmiş olmalıdır.
Dalış bıçağının bir yüzü lazer bileme dediğimiz pütürlü bileme (halat ve ağ kesmek için) olmalı düğer yüzü normal kullanım için düz bilenmiş olmalıdır.
Dalış bıçakları bilenmiş yüzeylerinden korozyon yapabilir bunun sebebi AISI 420-430-440 türü sertleştirilebilen paslanmaz çelik malzemeden imal edilmiş olmalarıdır. Belirtilen rakamlar bıçağın keskin olarak muhafaza edilebilme miktarını gösterir. O nedenle en az 300-400 alaşım değerine sahip olmalıdır.
Dalış bıçaklarının bilenmiş yüzeylerine korozyona uğramamaları için silikon gres veya gres yağı sürebilirsiniz.
Dalış bıçaklarının yüzeyi Nikel-crom veya parlamaması için teflon kaplanmış olabilir.
Dalış bıçaklarının kılıfları genellikle plastik malzemeden yapılmaktadır. Bıçağın düşürülmemesi için kılıf üzerinde mekanizmalı ya da lastikli kilit sisteminin bulunması gerekmektedir.
Dalış bıçaklarını kolay ulaşabileceğimiz yere tutturmalıyız . Dalış bıçakları ile birlikte verilen lastik kayışların üzerinde kolay açılabilen plastik tokaları olmalıdır. Dalış bıçaklarının tutturulabileceği en uygun yer BCD cepleri üzeridir. Inflatör hortumu ve diğer mevkilere tutturulacak bıçaklar yanlışlıkla ekipmanınıza ve size zarar verebilir. Dalış bıçağımızı bacağımızda kullanacaksak sağ elini kullananlar sol bacağın iç kısmına sol elini kullananlar ise sağ bacağının iç kısmına lastik kayışlarla bağlayabilir. Acil durumda dalış kemerini bıraktığımızda ağırlıkların dalış bıçağına takılmaması gerekir.
Scuba için kullanılacak dalış bıçakları kesme boyları 10-15 cm civarında olmalıdır. Ayrıca sualtında teknik dalışlarda kullanabilmek amacıyla tornavida