Su kaplumbağası olarak da adlandırılan caretta carettalar,denizde yaşarlar ve sadece yumurtlama döneminde karaya çıkarlar.sırt kısmı kırmızı-kahverengi,alt kısımları ise beyaz dönük açık sarı renklidir. Yüzmeyi kolaylaştıracak şekilde bacakları kürek biçimindedir ve dış kenar tarafında en fazla 2 tırnakları bulunur. Tek seferde 100 yumurta bırakabildiği bilinmekte olup,162 ye kadar bırakabildiği tespit edilmiştir.Yavrular 2 aylık kuluçka döneminden sonra gece yumurtadan çıkarak deniz doğru giderler. Yumurtadan yeni çıkan bir yavru caretta 20 saate kadar hiç durmadan yüzebilir. Oksijeni havadan almalarına rağmen su altında uzun süre kalabilmektedirler.
Atlantik, Pasifik ve Hint Okyanuslarının ılıman sularında bulunan carettalar, ülkemizde en çok Akdeniz sahillerine yayılmıştır. Başlıca yumurtlama sahilleri Dalyan, Adana’nın Yumurtalık ilçesi ve Belek, Gazipaşa, Anamur, Fethiye, Dalaman ve Köyceğiz sahilidir. Kabuklarının boyu 1 metreye kadar büyümekte olup, balık, kabuklu hayvanlar ve suda yaşayan canlılar (özellikle deniz anaları, istiridye, sünger) ile beslenirler. Neredeyse 100 milyon yıldır var oldukları düşünülen carettalar insanoğlunun doğal dengeyi bozan davranışları nedeniyle soyları tükenme riski altındadır. Bu nedenler koruma altına alınmışlardır.
Caretta carettaların cinsiyet ayrımı ergin olana kadar yapılamaz.12-30 yıl arasında ergin oldukları tahmin edilmektedir. Erkeklerin tırnakları geriye doğru kıvrık ve daha uzun kuyruğa sahiptirler. Boyları 50 cm’i bulunca cinsel olgunluğa erişen caretta carettalarda yuva, dişi tarafından yapılır. Her dişi yumurtlama dönemi boyunca 2 kez yuva yapar ve sadece geceleri yapar. Dişiler yuva yapma döneminde dış uyarılara karşı oldukça hassa olup, ses ve ışık olumsuz faktörlerin başında gelmektedir. Olumsuz etkenler yuva yapmadan denize dönmelerine neden olabilir. Caretta carettaların yumurtadan geceleri çıktığını belirtmiştik, yumurtadan yeni çıkan yavrular yönlerini ufuk aydınlığından faydalanarak yapar, suni aydınlatmalar yönlerini şaşırmalarına yol açar ve deniz ulaşamadan su kaybı, güneş veya başka hayvanların saldırısı sonucu ölürler.