Dalıcılar arasında yüzeye çıktıklarında ne kadar hava ile çıktıkları bir nevi gurur meselesidir.
Aslında dalış esnasında normal sayılabilecek bir hava tüketim miktarı yoktur.
Farklı dalıcılar farklı oksijen tüketirler. Dalıcılar yavaş, rahat ve tam akciğerlerini dolduracak kadar hava almalı, daha az hava kullanmaya çalışmamalıdır.
Dalışınız esnasında hava tüketiminizi azaltmanıza katkı sağlayacak birkaç önerimiz var.
1. Ekipmanınızı detaylı olarak kontrol edin. Büyük bir kaçak tüpünüzün hızlı bir şekilde tükenmesine neden olabilir.
2. Ekipmanınızı dalıştan yeteri kadar zaman önce hazırlayın ve dalış mevkiinde erken bulunun. Dalıştan hemen önceki aceleniz normalden daha fazla hava tüketmenize neden olacaktır.
3. Ekipnamlarınızı sadeleştirin. Dalış esnasında fenere, şnorkele, selfi çubuklarına gerçekten ihtiyacınız var mı? Çok fazla malzemenin BCD’nizin gereğinden daha fazla şişirilmesine neden olacağını unutmayın.
4. Paletlerinizi doğru seçin. Doğru bir palet size hava kazandıracaktır.
5. Şnorkel kullanın. Suda beklerken şnorkel kullanabileceğiniz yerde regülatör kullanmayın.
6. Uygun dalış elbisesi seçin. Soğuk ortamlarda vücut sıcak kalabilmek için daha fazla enerji ve dolayısıyla oksijen harcar.
7. Derin ve yavaş nefesler alın. Uzun ve derin nefesler daha fazla oksijenin akciğerlerinize ve kan dolaşımınıza gitmesine neden olur.
8. Yüzme hızınızı düşürün. İki kat hızlı yüzmek 4 kat daha fazla hava tüketimine ve 8 kat daha fazla enerji tüketmeye neden olur. Sualtında hareketlerinizi yavaşlatın, akıntı ile birlikte hareket edin ve sakin kalmaya özen gösterin.
9. Nötr yüzerliğinde uzmanlaşın.
10. Dalış derinliğiniz az olacak şekilde ayarlayın. Asıl dalış noktasına intikallerinizi genel itibari ile sığ sulardan gerçekleştirin.
11. İlerlemek için paletlerinizi kullanın, ellerinizi değil.
12. Hepsinden daha önemlisi daha çok dalın.
Uygun görürseniz kısa bir eklenti de ben yapmak istiyorum. “Farklı dalıcılar farklı hava tüketimlerinde bulunurlar” demişsiniz. Kesinlikle katılıyorum. Hatta, dalıcının o anki psikolojik durumu, kaygı düzeyi, su içindeki vücutsal pozisyonu, bir gün önceki alkol durumu (ki kesinlikle önermiyorum) ve dalış öncesindeki su tüketimi bile, bence hava tüketimini etkiliyor. Ayrıca hava tüketimi, tamamen kişinin biyolojik yapısına göre değişen bir kavram olduğundan, dalıcılar kesinlikle hava tüketimleriyle övünmemelidir. Çünkü bu övünme durumu için, su altında nefes atlayarak dalış yapan dalıcılar gördüm ben. Çok üzücü…
Teşekkürler…